Studieaanbod: doorstroom

 

Eerste graad A-stroom

Uit onderzoek blijkt dat je een goede studiekeuze best niet te vroeg maakt. Daarom is er een brede eerste graad (1ste en 2de jaar secundair) waarin je kan proeven van meerdere interessegebieden. Alle leerlingen blijven dus samen in dezelfde groep en werken op hun eigen tempo. Wil je je eigen interesses nog verder uitdiepen? Dat kan uitgebreid in de verschillende projecten en in de ateliers.

Tweede graad doorstroom: domeinoverschrijdend en domeingebonden

Vanaf het derde jaar secundair maak je een studiekeuze. In de Studio kan je kiezen tussen twee interessegebieden of studiedomeinen.

  • studiedomein natuurwetenschappen: dit is een wiskundig-natuurwetenschappelijke richting met nadruk op fysica, biologie, chemie, die je voorbereidt op een opleiding zoals laborant, ingenieur of arts.

  • studiedomein humane wetenschappen: de nadruk ligt op mens- en geesteswetenschappen zoals gedragswetenschappen, geschiedenis, cultuurwetenschappen, opvoedkunde …

Elk studiedomein bestaat uit twee studierichtingen, één domein-overschrijdende en één domein-gebonden. Domein-overschrijdend is eerder algemeen van aard, is wat theoretischer en abstracter. Domein-gebonden is wat minder abstract en richting specifiek.

Leerlingen kiezen voor verschillende vakken hun eigen differentiatietraject. Dit wil zeggen dat leerlingen per domein zoveel mogelijk samen in de klas zitten en dat leerlingen die voor het domein-gebonden traject kiezen voor bepaalde vakken een verdiepingstraject kunnen volgen.

Voor beide studiedomeinen streven we een brede ontwikkeling na, waarin nog steeds ruimte is voor alle interessegebieden en waarin ook de talen sterk vertegenwoordigd zijn.

Derde graad ASO en TSO

In een derde graad specialiseren we verder. In de domein-gebonden richtingen verdiep je je studiegebied. In de domein-overschrijdende kies je voor een extra pool: een extra taal, kunst of wiskunde. Via een vak gericht op onderzoekscompetenties en stages in het hoger onderwijs bereiden we je goed voor op het hoger onderwijs.

Je kan in de Studio* kiezen tussen vijf verschillende lessenpaketten:

  • Moderne Talen- Wetenschappen: dit is een wetenschapsrichting die eveneens inzet op de moderne talen. Je krijgt Nederlands, Frans, Engels en ook Spaans bovenop je pakket natuurwetenschappen.

  • Techniek- Wetenschappen: dit is een wetenschapsrichting die je meer laat proeven van de wetenschappelijke praktijk, ter voorbereiding op een professionele bachelor of beroep.

  • Wetenschappen- Wiskunde: dit is een wetenschapsrichting die dieper ingaat op de theorie. Je wordt klaargestoomd voor een academische opleiding in de natuurwetenschappen.

  • Humane wetenschappen: dit is een menswetenschappelijke richting die je de theorie aanreikt om het te maken in een academische wereld van de sociale wetenschappen.

  • Gezondheids- en welzijnswetenschappen: dit is een menswetenschappelijke richting die je sociale en zorgende vaardigheden ondersteunt. In de praktijk leer je omgaan met de mens in al zijn facetten.

Onze sterktes

1: In elk studiedomein streven we een brede ontwikkeling na, waarin ruimte is voor alle interessegebieden en waarin ook de talen sterk vertegenwoordigd zijn.


2: We bereiden je voor op het hoger onderwijs. We zetten volop in op leercompetenties. Zelfstandig grotere pakketten leerinhoud verwerken? Dat leer je in de derde graad! 

Bovendien ontwikkelen we onderzoeksvaardigheden. Binnen je studiedomein leer je een onderzoeksvraag op te stellen en een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Aan het einde van de rit levert elke leerling een wetenschappelijk eindwerk af. 

Alle leerlingen in de derde graad proeven van het hoger onderwijs en het werkveld via stages, werkbezoeken en het bijwonen van lessen aan de hogeschool of universiteit.


3: In Atelier scherpen we je ondernemingszin en sociaal engagement aan. Je werkt zelfgekozen en maatschappelijk belangrijke thema’s uit samen met externe organisaties. Zo leer je projecten met een sociale meerwaarde plannen en uitvoeren. Je staat met beide voeten in de wereld!

De lessentabellen