De Intrede van de Studiofanfare in Oostende

Wie vrijdag 31/01 na schooltijd door het Leopoldpark wandelde, waande zich even in een schilderij van baron James Ensor. Dan maakt de fanfare van de Studio, bestaande uit 25 leerlingen en hun begeleiders, immers haar blijde en groteske intrede in de stad.

Sinds het begin van dit schooljaar doken 25 leerlingen, onder leiding van leerkracht expressie Pieter Nolf en theatermaker/performer Pascal Buyse, elke vrijdag namiddag onder in de unieke wereld van Ensor. Ze lieten zich door Ensors meest bekendste werk ‘De intrede van Christus te Brussel’ inspireren tot de creatie van een bonte stoet vol groteske personages en (luide) muzikanten. Dit gebeurde tijdens het vak Atelier, waarin de leerlingen tijdens langlopende projecten hun creativiteit botvieren, talenten verder ontwikkelen en nieuwe interessevelden aanboren.

De Studiofanfare is echter meer dan een muziekkorps. Geheel naar de stijl van Oostendes meest beroemde schilder gaan de Studioten de maatschappijkritiek niet uit de weg. Ze zochten, met de steun van Cultuurkuur (DynamoPROJECT) en Kusterfgoed, het hedendaagse antwoord op vragen als ‘Welke leiders volgen wij vandaag?’ en ‘Doen we dat blindelings?’ Daarnaast werden ze ondergedompeld in het Oostende van de 19de eeuw, het werk van James Ensor en de traditie van fanfares en processies.

Lees meer: Leerlingen de Studio brengen werk van James Ensor tot leven (HLN)

(foto: Inge Van Dijck)